
Het regeerakkoord van de nieuwe federale regering dreigt de cultuursector erg hard te treffen. Jullie pensioenen, de kunstwerkuitkering en jullie lonen dreigen zwaar geraakt te worden. Wij roepen daarom op tot actie. Waarom en hoe? Dat lees je hier.
Dreiging voor de cultuursector
Dit zijn voor ons de drie grootste gevaren van het regeerakkoord:
Pensioenen dreigen sterk te dalen
Werk je als acteur, podiumtechnieker of muzikant? Dan word je vaak voor korte opdrachten aangenomen. Wordt het regeerakkoord wet? Dan riskeer je een stuk minder pensioen over te houden. Je moet elk jaar meer dagen werken om recht te hebben op een normaal pensioen. De federale regering legt de lat op een minimum van 156 effectief gewerkte dagen. Dat is in een artistieke of artistiek-technische loopbaan niet altijd haalbaar. Ook periodes van werkloosheid, tijdskrediet, landingsbanen of brugpensioen tellen minder mee in de opbouw van je pensioen. Die maatregelen treffen een sector met korte contracten en onderbrekingen keihard.
Kunstwerkuitkering in gevaar
De regering wil de werkloosheidsuitkeringen beperken tot maximaal twee jaar. Daarna kan je enkel nog aankloppen bij het OCMW. Wordt die redenering doorgetrokken tot de kunstwerkuitkering? Dan is dat opnieuw slecht nieuws voor de cultuursector. Door te lage lonen én korte contracten is de kunstwerkuitkering heel erg nodig om het financieel haalbaar te houden. Als je die uitkering beperkt tot maximaal twee jaar, wordt het voor veel mensen erg moeilijk.
Lonen en uitkeringen worden bevroren
De ontwikkeling van de lonen wordt zwaar afgeremd. De index blijft gelukkig behouden, maar iets extra? Dat is amper mogelijk. Dat komt door de loonnormwet, die maakt het onmogelijk de lonen te doen stijgen boven een norm. Hoeveel is die norm voor dit en volgend jaar, vraag je je af? 0%!
Nu wil die regering het ‘succes’ van dat model ook toepassen op de uitkeringen, en dus ook op de kunstwerkuitkering. Zo willen ze voorkomen dat de uitkeringen te snel stijgen (door een uitkeringsnorm).
Leefbaarheid van de sector staat op het spel
Het is duidelijk. De leefbaarheid van het culturele werk staat op het spel. We kunnen dat niet laten passeren. We laten ons nu horen, en sluiten daarom aan bij de nationale actiedag van 31/3.
Hoe kan jij aansluiten?
In Antwerpen sluiten we aan op een bredere actie op het Operaplein. Die actie gaat van start om 11 uur en duurt tot 14 uur.
In Brussel laten we de stem vanuit cultuur horen aan De Munt. Tussen 10 uur en 12 uur wisselen we korte speeches af met artiesten die iets komen brengen.
Laat ons iets weten als je wilt aansluiten. Dat kan via de contactpagina op deze website, of door een DM te sturen op onze socials.
Wil je die dag staken? Dan kan je een stakersvergoeding ontvangen.