Virago: Studente Eline Cote richt symfonisch orkest met enkel vrouwelijke muzikanten op

Eline Cote, laatstejaars studente Klassieke Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, schreef een thesis over seksisme in de klassieke westerse muziek. Voor haar onderzoek kreeg ze de kans om, over heel de wereld, zeer veel getalenteerde professionele vrouwelijke muzikanten persoonlijk te interviewen. Hieruit bleek dat er nog heel wat werk aan de winkel is en het debat van gendergelijkheid om voortzetting vraagt.

“Vandaag is het beter, maar we blijven sterk ondervertegenwoordigd. In de top twintig van de vooraanstaandste symfonische orkesten, is slechts 31 procent vrouw. Slechts 21 procent van de belangrijke functies wordt door een vrouw bekleed. Hoe dat komt? Bij audities sta je meestal voor een volledig mannelijke jury en dan word je niet altijd beoordeeld op basis van je "muzikaal talent.”
Met Virago wil Eline vrouwelijke muzikanten dezelfde kansen bieden. “Het is vooral de bedoeling om bij élk instrument vrouwen op gelijke voet te krijgen. En ook in elke rol. Die van dirigent of componist is doorgaans ook mannelijk. Daarom spelen wij enkel muziek van vrouwelijk componisten.”
Haar initiatief blijkt een groot succes. “Ik krijg dagelijks berichtjes met de vraag of het nog mogelijk is om toe te treden.” Momenteel telt Virago al 130 muzikanten.

Een duidelijk statement
Het is niet de opzet van Virago om mannen te discrimineren. “Sommigen zullen dit project seksistisch vinden tegenover mannen. Maar mannen krijgen al veel meer kansen om op grote, fantastische podia te mogen spelen. Ik wil vrouwelijke muzikanten diezelfde kans geven. Dit project bewijst vooral dat muzikaal talent en expressie niet gepaard gaan met gender.” Zegt Eline. “En in de ideale wereld is dit orkest op een dag niet meer nodig, kunnen we er gewoon mee stoppen. Maar zolang de verdeling vrouwen niet fiftyfifty is, doen we verder.”
Ine Vanoeveren, fluitiste en doctor in de muzikale kunsten, is van mening dat dit project uitstekend is om het debat aan te wakkeren. “Een volledig vrouwelijk orkest mag de norm niet worden. Maar wanneer je iets wil aankaarten dat al jaren scheefgroeit, is het nodig om een extremer standpunt in te nemen.”

Benefietconcert
Virago maakt haar debuut met een benefietconcert op zondag 8 maart 2020 in de Antwerpse Koningin Elisabethzaal. Het orkest zal onder leiding van Pascale van Os een select repertoire brengen van vrouwelijke componisten zoals Amy Beach, Marga Richter, Augusta Holmès, … De opbrengst gaat naar HeForShe, een wereldwijde solidariteitscampagne voor de bevordering van gendergelijkheid. Wil je er graag bij zijn? Boek dan hier je tickets!

Steun Virago
De koning Elisabethzaal komt natuurlijk met een stevig prijskaartje. Steun de campagne van Virago en alle vrouwen om hun droom waar te maken. Doneren kan via deze link.